Dr. Séllyei Gábor volt egyesületi elnök

Dr. Séllyei Gábor volt egyesületi elnök, jelenlegi tiszteletbeli elnök beköszöntője

2021. március 31.

A mai BUDAVÁRI POLGÁRŐRSÉG lakossági kezdeményezésre 2005-ben alakult meg.
Az akkori Önkormányzat és az I. kerületi Rendőrkapitányság lelkesedéssel támogatta az induló szervezetet, mely jól beleillet a Budapesti Polgárőr Szövetség fejlesztési terveibe.

Akkor a 10 fős alapító tagokkal és két magántulajdonú gépkocsival kezdődött a járőrözés a kerület területén főleg a Vérmezőn és a Budai Vár utcáin. A nyelvismerettel rendelkező polgárőrök sokat segítettek a turisták által látogatott Halászbástyán, a sétányokon vagy a Gellért hegyen a Citadellánál.

Nagyon hamar népszerű lett az iskoláknál az un. “Zebra ügyelet”. Sok közös rendőr-polgárőr járőr volt jelen a rendezvényeknél, felvonulások színhelyén, ünnepi megemlékezések idején. Egyre többen vállaltak szerepet a forgalom irányításban és a polgárőrök szakmai képzése is megkezdődött. A létszám fokozatosan növekedett, hamarosan irodát is kaptak és a magán gépkocsik helyett szolgálati autók jelentek meg az I. kerület utcáin. Sokat fejlődött a formaruha minősége, a telefon és rádió ellátottság.

Újabban motoros és robogóval közlekedő járőröket is láthatunk az utcákon.

A kerületi lakosság köreiben egyre népszerűbbek lettek a polgárőrök és a 16-os buszok vezető ismerősként üdvözölték a munkájukat segítő önkénteseket.

A testvérvárosi kapcsolatokon keresztül eljutottak polgárőreink külföldi helyszínekre is például az angliai Marlow városába, ahol a Lánchíd kicsinyített méretben ível át a Themzén.

Az amerikai turisták pedig meglepődve tekintettek a Halászbástyán járőröző NYPD (New York Police Department) egyenruhás vendég szolgálatra, akik egyenesen Manhattanről érkeztek a Várba.
Új színfoltot jelentett a “ Természet védelmi tagozat” megalakulása, akik a közterületek, parkok, sétányok rendjét figyelik és jelzik ahol intézkedni kell a terület tisztaságának fenntartása érdekében.

A tevékenységi kör bővült a “Tűzoltó szolgálattal” és az egészség védelme is napi rendre került.
A kezdeti létszám mára közel 50 főre bővült és a jól felszerelt iroda mellett több gépkocsi segíti a munkát. Természetesen várjuk az újabb önkénteseket, főleg fiatalokat, akiket az “Ifjú Polgárőr” képzés után állhatnak szolgálatba, ezzel is növelve a kerület lakosságának biztonság érzetét.

Budavári Polgárőrség

Cím

  • Székhely

    1016 Budapest Mészáros u. 18.

  • Levelezés

    1253 Budapest pf. 34/1

Telefon

  • 36-30-621-4143

Email

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.