A Budavári Polgárőrség Egyesület

2021. március 31.

A Budavári Polgárőrség lakossági kezdeményezésre 2005. évben alakult.

Ez eltelt számos év alatt a közhasznú minősítést elnyert, annak minden kritériumát azóta is – minden évben ellenőrzötten – teljesítő egyesület nagymértékű fejlődésen ment keresztül, noha alapító tagjainak döntő hányada már különböző egyéni okok miatt elhagyta e civil szerveződést.

Az egyesület tevékenységi köre is bővült, új tagok léptek be, új színnel gazdagítva az egyesület személyi összetételét. A Budavári Polgárőrség feszes költségvetési keretek között gazdálkodva is eleget tett az egyesület alapszabályában megfogalmazott céloknak.

A polgárőrök státusza és feladata a kezdetektől nem változott, ugyanakkor törvény által meghatározott jogi keretek között végzik tevékenységeiket. A kerületi polgárőrök a rend iránti elköteleződésük alapján szabad idejük terhére, fizetség nélkül, vagyis társadalmi munkában végzik közterületi járőrtevékenységüket, ennek során a bűnmegelőzési feladatokat látnak el, szignalizációs tevékenységet végeznek, vagyis jelzéssel élnek a rendőrhatóság és a kerületi közterület-felügyelet felé észleléseikről. Ma már három személygépjárművel, két robogóval vesznek részt a közterületi közbiztonsági járőrözésben.

A kezdeti létszám 46 tagra bővült, így jelenleg ennyi fő végzi a kerületben a közhasznú, civil szervezeti tevékenységét a Budavári Önkormányzat területén az I. kerületi lakosok megelégedésére, de sok esetben besegítve a szomszédos kerületek közbiztonságán fenntartása érdekében is. Sokat fejlődött és rendezetté, egységesebbé vált a polgárőreink formaruházata továbbá a telefon és ún. Egységes Digitális Rádió forgalmazást biztosító un. EDR rádió ellátottság is.

2018. őszén foglalhattuk el új irodánkat a Mészáros utca 18. sz. alatt, mely már megfelelő bázist képez tagjaink részére, valamint az egészségvédelmi programok megvalósítását is lehetővé teszi.

Egészség védelmi csoport létrehozatala eredményeként, hogy a Magyar Rákellenes Liga és egyesületünk együttműködési megállapodást kötött egymással, kölcsönösen támogatva egymás tevékenységét. A természet védelmi csoport megalakulásával, a közterek, parkok, sétányok természeti rendjének megfigyelésével megvalósult egy új jelzőrendszer, melynek eredményként az kerületi önkormányzat polgármesteri hivatala intézkedni tud az adott terület tisztaságának, a természet védelmének, annak fenntartása érdekében.

Polgárőreink valamennyi kerületben megrendezett rendezvényen, nagyon sok esetben a kerületi rendőrkapitányság állományával közösen látnak el szolgálatot.

Személyi állományunk döntő hányada a kötelező polgárőr alapvizsgán kívül emeltszintű vizsgakövetelményeket előíró elméleti és gyakorlati polgárőrképzésben vett részt, és többen már birtokosai a Polgárőr Akadémia elvégzését igazoló tanúsítványnak is.

Polgárőreink rendszeresen évente az iskolakezdés idején segítik az iskolába menő fiatalok biztonságos közlekedését, év közben pedig az adott iskola polgárőre, az adott iskola rendőrével közösen segít a felmerült kérdések megoldásában.

Az egyesületünk törekszik a fiatalság mind nagyobb számú bevonására, így az ifjú (14.-18.év közötti fiatalok) polgárőrtagsági szám növelésére, hogy megfelelő utánpótlásunk legyen a jövőre nézve. Ők az ifjú polgárőr alapvizsga megszerzése után un. kiegészítő polgárőr tevékenységet végezhetnek, ezzel is növelve a kerületben dolgozó polgárőrök létszámát, mely munka komoly segítség a felnőtt korú polgárőrök munkájához.

Egyesületünk fiataloknak nyári szakmai gyakorlat elvégzését is biztosítani tudja, legutóbb a Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola rendészeti ágazaton tanuló középiskolások számára adott ilyen lehetőséget.

Egyesületünknél lehetőség van az érettségihez kötött közösségi szolgálat elvégzésére, több fővárosi kerületi gimnáziummal és középiskolával együttműködési kapcsolatban.

Egyesületünk együttműködik a Budavári Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatási Központtal, az Idősek Klubjainak eseményein részt vett.

Az Egyesület a Védelmi Bizottság munkájában meghívottként részt vesz, javaslataival segíti annak sokrétű munkáját.
Az egyesület már évek óta átlagosan éves szinten 4000 – 5000 polgárőr-szolgálati órát tölt el a kerületben, ez a szám csak 2020. évben – a koronavírus járványveszély miatti, az idősebb polgárőr kollégák kötelezőnek mondható otthonmaradásával – csökkent.
A kerület lakossága mára már ismerősként üdvözöli a biztonságukért dolgozó, őket segítő civil önkénteseket, azaz a polgárőröket.

Vezetőink és tagjaink a Magyar Köztársaság Belügyminiszterétől, az Országos és a Budapesti Rendőrfőkapitánytól, valamint az Országos Polgárőr Szövetségtől és a Budapesti Polgárőr Szövetségtől számos elismerésben, kitűntetésben részesültek az elmúlt évek során.

Összességében megállapítható, hogy az elmúlt években a Budavári Polgárőrség hatékony és eredményes polgárőr egyesületi munkát végzett, amely megjelenik a kerületben végzett önkéntes polgárőr szolgálati óraszámokban, a Budavári Önkormányzattal, az önkormányzathoz kapcsolódó kerületi intézményekkel és a BRKF I. kerületi Rendőrkapitányságával megvalósított sikeres, hatékony bűnmegelőzési munkában.


Dr. Hegedűs György
a Budavári Polgárőrség elnöke

Dr. Hegedűs György

Elnök

 • Telefon
  +36-30-621-4143
 • Email
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Belényi István

Polgárőr tagozati alelnök

 • Telefon
  +36-30-627-5195
 • Email
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Rideg Mihály

Önkéntes tűzoltó és mentőszervezet tagozati alelnök

 • Telefon
  +36-31-361-9707
 • Email
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Dr. Hegedűsné Schmidt Ágnes

Titkár

 • Telefon
  +36-30-621-5678
 • Email
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Felügyelő bizottság tagjai

Elnök: Törő György

Tag: Gál István

Tag: Bea Attila

Budavári Polgárőrség

Cím

 • Székhely

  1016 Budapest Mészáros u. 18.

 • Levelezés

  1253 Budapest pf. 34/1

Telefon

 • 36-30-621-4143

Email

 • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.