• Kezdőlap
 • A Budavári Polgárőrség megismerve az Országos Polgárőr Szövetség 2021. évben indított „Apró polgárőr” programját, a 2021. októberében csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Budavári Polgárőrség megismerve az Országos Polgárőr Szövetség 2021. évben indított „Apró polgárőr” programját, a 2021. októberében csatlakozott a kezdeményezéshez.

2022. január 18.

 Beszámoló

a Budavári Polgárőrség

„Apró polgárőr” program keretében a

Budapest, I. kerületben végzett tevékenységéről

A Budavári Polgárőrség megismerve az Országos Polgárőr Szövetség 2021. évben indított „Apró polgárőr” programját, a 2021. októberében csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Budavári Polgárőrség elnöke levélben fordult a Közép-Budai Tankerületi Igazgatósághoz, majd a megkereséssel egy időben három Általános Iskola igazgatójának fogalmaztunk meg levelet a programmal kapcsolatban:

 • Budavári Általános Iskola
 • Budapest I. kerületi Batthyány Lajos Általános Iskola
 • Lisznyai Utcai Általános Iskola.

Megkeresésünkre a Budavári Általános Iskola (1014 Budapest, Tárnok u. 9-11.) vállalta  ezen ismeretterjesztő, oktató programban való részvételt.

 

A Budavári Polgárőrség és a Budavári Általános Iskola között már évek óta jól működő kapcsolat alakult ki, rendszeresen részt veszünk az iskolakezdésnél a gyermekek közlekedésének segítésében, többször előfordult, hogy iskolai rendezvények vagy ünnepek alkalmából segítséget kértek tőlünk a rendezvény biztosításához. Ezen kapcsolatot erősítette tovább az „Apró polgárőr” program is, mivel eddig az általános iskola alsó tagozatos gyermekeinek nem tartottunk semmilyen előadást.

Az iskola igazgatóhelyettesével, Draskóczi Anett-tel történt megbeszélés, konzultáció alapján III. osztályos tanulókat vontuk be ebbe a programba.

A programmal összefüggésben a Budavári Polgárőrség elnöke és tagja közreműködésével felkerestük a Budavári Általános Iskola III. osztályos tanulóit, akiknek osztályfőnöki óra keretében adtunk tájékoztatást a polgárőrség munkájáról, a kerületben végzett tevékenységünkről, valamint a biztonságos közlekedés szabályairól, kiemelve ebben a gyermekek szerepét.

A gyermekek nagy érdeklődéssel figyelték az előadást, majd interaktív módon közreműködtek a válaszok megadásában.

Örömmel állapítottuk meg, hogy ismerték a polgárőröket, különbséget tudtak tenni a rendőr és a polgárőr között. Az Általános Iskolához kijelölt iskolarendőrről tudtak és a „zebra akcióban” rendszeresen részt vállaló polgárőr kolléganőnk, Szabó Gizellát is Gizi néniként emlegették.

A gyerekek ügyesen elmondták, hogy hogyan kell közlekedni a kerékpárral, de kiemelték, hogy nagyon oda kell figyelni a gyalogos közlekedésnél is például az átkelés során.

A III. osztályos kisdiákoknak a tájékoztató végén láthatósági mellényt, láthatósági (sárga) sapkát és lábra vagy csuklóra tehető fényvisszaverő szalagot adtunk át.

Az iskola igazgatónője, Nagy Ildikó intézményvezető Asszony örömmel fogadta a polgárőrség előadását és jó ötletnek tartotta a láthatósági mellények és felszerelések gyermekeknek történő biztosítását.

Budapest, 2022. január 11. napján.


Saját képeink:


 

Budavári Polgárőrség

Cím

 • Székhely

  1016 Budapest Mészáros u. 18.

 • Levelezés

  1253 Budapest pf. 34/1

Telefon

 • 36-30-621-4143

Email

 • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.