Budavári Polgárőrség Természetvédelmi Csoport munkájáról

2021. április 14.
Városunkban figyelmesen járva-kelve sok példát láthatunk a házak körüli növényzet öntevékeny fejlesztésére, elsősorban a panelházak körül. A Várnegyedben erre kevés lehetőség van, de az Attila úton sorfák tövében sikerült  szép egynyári (hajnalka) állománnyal növelni egyébként szegényes növényzetünket.

Fűnyíráskor keletkező zöldtömegnek  nem csak a közösségi komposztban van helye. Tavaly fedeztünk fel a Váralja utcában egy a belvárosban meglepő jelenséget: közönséges lábatlan gyík, más néven törékeny kuszma (Anguis fragilis) állomány él remélhetőleg sikeresen rejtőzik a kóbor macska invázió elöl. Az MME Kétéltű és Hüllővédelmi Szakosztálya által működtetett Herptérképre is felkerült ez a populáció. Nagy kár, hogy az ugyanezen a területen sajnálatosan a hajléktalanok által megtelepített és magukra hagyott macskák nem csak a közönséges lábatlan gyíkot veszélyeztetik. A korábban itt élő  fali gyíkokat a Sarló lépcsőről teljesen kiírtották a macskák. Az itteni macska etetőhelyekre gyűlnek a dolmányos varjak.

Sünök is rájárnak a  számukra nem természetes, tehát káros táplálékra. Ezen a természetközeli állapotú helyen mesterséges B típusú madárodúkat helyeztünk ki amivel a védett énekesmadarak elsősorban a széncinegék állománya növelhető. A kirepült énekesmadár fiókák számára rendkívüli veszély a sok kóbormacska. A kaszált füvet  felhasználtuk a közönséges lábatlan gyík számár létesített telelőhely kialakításakor. A főkert vérmezei üzemegységének vezetőjétől is kaptunk segítséget a telelőhely fejlesztésében.

Kerületünk érdekessége, hogy több pár  vörös vércse költ  épületeken. Három ismert fészek (Oroszlános udvar, Batthyány u., Fő utca) kirepülését igyekeztünk szemmel tartani mivel a kirepült fiókák gyakran földre kerülnek és néhány napig megfigyelésre szorulnak mert  a forgalom veszélyt jelent számukra és az emberek közelsége miatt a szülő-madarak nem etetik őket. Ebben nagy segítséget kaptunk a Várfok utcai Goldato Invest Zrt munkatársaitól. Egy munkatárs még azt is megtette, hogy az iroda teraszán "nevelkedő" vércsefiókáknak kiegészítő táplálékként friss májat vásárolt. 

Egy új költőládát is tettünk ki a 11. kerületi Savoya parknál. Ehhez a Duna Towerben székelő GTC Hungary Real Estate Development  Pltd  vállalttól kaptunk segítséget. A térségben lévő immár harmadik költőláda az ő tulajdonukban lévő toronyra került.

Figyeltük még a következő vörös vércse költéseket : 10. ker. Maglódi út Giorgio Perlasca iskola, Száva utcai torony,  5. ker. Markó utcai bíróság, Hold utcai  csarnok, 8. kerület: Dobozi u, 21. ker. Csepel szennyvíztisztító (itt két ládánkban is volt költés), 22. kerület volt nagytétényi hízlalda valamint volt Chinoin növényvédőszer gyár ,  11. kerület Kalotaszeg u. , Bánk Bán u.,  Szt  Imre Kórház,  Budapesti Műszaki Egyetem központi épülete.

Egy másik kevésbé ismert de szintén védett szép madárfaj a zöld küllő. Odúit évente újra maga vájja hegyes csőrével. Egy ismert odú volt a Horváth kertben melyet több évig használt. Sajnos kivágták és az új odút nehéz megtalálni.  Két pár helyét  ismerjük a Vérmezőn és a gellérthegyi víztározónál.

A dolmányos varjak fészkeit bezzeg könnyű megtalálni. Tavasszal még lombtalan állapotban elkezdik tatarozni a télen elhagyott fészket. Ilyenkor könnyű megtalálni. Később eltakarja a lombozat. Nyár elején panaszok érkeznek, a kirepült  és számunkra észrevétlenül bokrok alatt rejtőző fiókát a szülei féltik.  A gyanútlanul arra haladó embereket támadják az öreg varjak. Legutóbb a Dísz téren volt emiatt riadalom. A varjakat sokan szidják mert viszik a rigók tojásait sőt fiókáit. Ennek ellenére a városban több fekete rigó van mint erdőben.  A rigók mindig újabb biztonságos helyeket találnak. A Krisztina téren egy nyitva hagyott pinceablakon jutottak be az épületbe és a lakók örömére egy polcon szép fészekben nevelték és repítették ki 4 fiókájukat.

A természetvédelmi szolgálat során többféle önkéntes segítséget nyújthatunk a természetvédelmi intézményeknek például a DINPI-nek. Ilyen az utak  mellett  észlelt gázolás miatt elpusztult védett gerincesek jelentése az erre a célra létesített "TOTEM" oldalon. Sajnos elég gyakran látni pórul járt sünöket.

Morandini Pál
Természetvédelmi Csoport vezetője

Vörös vércse

Hány pár vörös vércse költ a Várnegyedben ? Tavaly három ismert fészek volt: oroszlános udvar, Batthyány u, és a Fő utca. Az utóbbi kivételével már megérkeztek a költőpárok és azokon a helyeken a galambnak már felkopik az álla.

Barázdabillegető

Barázdabillegetővel néha még találkozhatunk a Duna-parton.

Jégmadár

Jégmadarat a lágymányosi öbölben látni néha. Repülő ékszerdoboznak is nevezik.

A képen egy fa

A képen egy fa látható: Nagyon jó ha felfigyelünk környezetünkben a szokatlan részletekre. Milyen érdekességek fedezhetők fel ezen a képen?

Vércse

Hím vércse és párja évekkel ez elött a Mester utca 5 elött egy platánfán elhagyott varjúfészekben költött

Budavári Polgárőrség Természetvédelmi Csoport munkájáról

Városunkban figyelmesen járva-kelve sok példát láthatunk a házak körüli növényzet öntevékeny fejlesztésére, elsősorban a panelházak körül. A Várnegyedben erre kevés lehetőség van, de az Attila úton sorfák tövében sikerült  szép egynyári (hajnalka) állománnyal növelni egyébként szegényes növényzetünket.

Budavári Polgárőrség

Cím

  • Székhely

    1016 Budapest Mészáros u. 18.

  • Levelezés

    1253 Budapest pf. 34/1

Telefon

  • 36-30-621-4143

Email

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.