A Budavári Polgárőrség Egészségvédő Csoport munkájáról

2021. április 27.
Én már évek óta tagja vagyok a Budavári Polgárőrségnek és tagja vagyok a Magyar Rákellenes Liga önkénteseinek. Az Országos Polgárőr Szövetség által szervezett képzésen, a Polgárőr Akadémián beszélgetés közben rájöttem, hogy önkéntes halmozó vagyok, mivel a polgárőrségben is önkéntes alapon tevékenykedünk, úgy mint a Magyar Rákellenes Ligában. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján arra jutottunk, hogy a két társaságot össze kéne hozni, szorosan együttműködni, mivel számos területen vannak kapcsolódási pontjaink. A polgárőrségben tevékenykedő polgárőröknek is jól jönne egy kis átmozgató torna a sok utcán töltött szolgálat után, amit a Magyar Rákellenes Ligában szerveznek, vagy egészségügyi továbbképzés, hogy szükség szerint az oktatáson hallottakat a gyakorlatban is tudjuk alkalmazni, A Magyar Rákellenes Ligának pedig jól jönne segítség a rendezvények biztosításában, vagy előadások megszervezésében, helyszín biztosításában.

Az ötlet, hogy a két csoport, illetve a két civil szervezet együttműködjön a gondolati szintről átlépett a gyakorlati megvalósítás stádiumába, megtettük a szükséges lépéseket a közös együttműködés felé.

Dr. Túrós András Országos Polgárőrség elnökénél, 2019. évben személyes látogatást tettünk, ahol rögzítettük a közös együttműködési főbb irányait Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnökével, Dr. Hegedűs György a Budavári Polgárőrség elnökével, valamint jómagam részvételével. A későbbiekben pedig írásban is megkötöttük az együttműködési megállapodást, amelyben deklarálva lett, hogy az elmúlt években a Felek már több esetben, sikeresen együttműködött a két szervezet a különböző rendezvényeken egészségmegőrző tevékenységek népszerűsítése kapcsán, valamint a Magyar Rákellenes Liga rendezvényeinek közterületi, közlekedésbiztonsági polgárőr biztosításainak megvalósítása során és ezt az együttműködést a jövőben is folytatni kívánják.

A Magyar Rákellenes Liga programjait havi bontásban kapjuk meg. A rendezvények részben az Országos Onkológiai Intézet Tükörtermében, valamint a XII. kerületi Hegyvidéki Kulturális Szalonban, továbbá az I. kerület, Mészáros utca 18. szám alatt található, a Budavári Polgárőrség irodájában kerültek megrendezésre. Ilyen rendezvények többek között a meditációs, spirituális körtánc, meditáció, jóga, meridián torna, különböző klubok pl. fakanál klub, férfi klub, emlő műtöttek klubja, biblia kör, kézműves foglalkozáson belül pedig selyemfestés, ikon festés, gyöngy fűzés. Az események nagy segítséget nyújtanak a különböző betegségeken átesettek gyógyulásán, az emberi kapcsolatok mélyítésében, az egészségmegőrzés előmozdításában.

A Magyar Rákellenes Liga szórólap kihelyezésével hívja fel a figyelmet a különböző programok elérhetőségeire és közöl egészségügyi információkat a daganatos betegségek megelőzésével kapcsolatban. Ez a tevékenység jelenleg online formában valósul meg.

A nagyobb évfordulókon, mint a Limfóma Világnapján, valamint Emlőrák figyelemfelhívó felvonuláson rendezvény biztosítással, motoros és személygépjárművel jelenlévő Budavári Polgárőr tagok segíti a Magyar Rákellenes Liga rendezvényeit.

Janitz Attila
Egészségvédő Csoport vezetője

Budavári Polgárőrség

Cím

  • Székhely

    1016 Budapest Mészáros u. 18.

  • Levelezés

    1253 Budapest pf. 34/1

Telefon

  • 36-30-621-4143

Email

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.